Cezve nedir, iyi bir cezve nasıl seçilir?
İyi Bir Kahve İçin En Önemli İhtiyaç: Cezve
Cezve, genel olarak Türk kahvesini pişirmek için kullanılan geleneksel mutfak araç gerecidir. ‘’İbrik’’ olarak da bilinir. Geleneksel olarak bakır maddesinden imal edilir; günümüzde çinko, seramik, cam ve alüminyum gibi malzemelerden üretilir. Genellikle kanonik şekilli ve uzun saplıdır. Isıyı iletmemesi için ahşap ve pirinç maddeleri sap kısmı için tercih edilir. Cezvenin ağız kenarında, kahvenin bardağa kolayca dökülmesini sağlayan dökme dudağı bulunur.
Cezve Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
iyi bir cezve nasıl seçilir?Türk mutfağının sevilen içeceği Türk kahvesi, yemeklerden sonra keyiflenmek ve misafirlere ikram etmek üzere hazırlanır. İyi kahvenin sırrı iyi cezvedir. Cezve seçimi yaparken bazı hususlara dikkat etmek önemlidir. Kullanılan malzeme seçimi, cezve boyutları, cezvenin taban boyutu, sap tasarımı, işçilik ve göze hitap etmesi göz önünde bulundurularak tercih yapılabilir. Bunun yanı sıra üretici firma, marka ve kullanıcı yorumları da göz önünde bulundurularak tercih yapılabilir.
Cezve seçimi yaparken kullanılan malzemeye dikkat etmek gerekir. Geleneksel Türk kahvesi
bakır cezve ile pişirilir. Hem dekoratif görüntüsü hem de bakırdan yapılma cezvenin kahveye verdiği orijinal tat bakır cezvede pişen kahveyi eşsiz kılar. Bunun yanı sıra cam cezve, çelik cezve ve granit cezve modelleri günümüzde en çok kullanılan türlerdir. Kahve pişirmenin yanı sıra süt ısıtmak ve yumurta haşlamak için de cezve modelleri tercih edilebilir.
Cezve seçimi yaparken estetik görünüm de göz önünde bulundurulur. Koleksiyonerler ve dekoratif amaçlı cezve kullananlar bakır cezve takımı toplar. El işçiliği ile imal edilen
bakır cezveler in dış tasarımları desenler ve işlemelerle süslenir. Usta zanaatkarlar tarafından tasarlanan
bakır ürünleri nin sap tasarımları da kendine özgüdür. Cezve sapı ısı iletmeyen ve ısıya dayanıklı malzemeden imal edilir. Kahveleri pişirirken ve fincanlara doldururken kolaylık sağlanır.